"CarambaSyd. Das gefällt mir."

Hälsa för ointressserade

Nu är det vår och dags för friskvård!

Du kanske jobbar på ett företag som ska göra en hälsosatsning. En vanlig satsning kan vara att man kör en motionstävling eller en hälsokickoff i samband med ett möte. Det är bra grejor! Får man fler till att bli intresserade av att träna lite mer, eller fundera på hur man äter/rör sig/lever så kan man få bra resultat! Och så får man med teambuilding och goodwill för arbetsgivaren som bryr sig om dom anställda, det är ju också bra! Då stannar personalen kvar längre och det blir enklare att rekrytera.

Däremot når man inte dom som är ointresserade så lätt. Dom som inte tränar idag, som inte tänker tanken ens och som - om man är helt krass - som har mest att vinna på en hälsosam livsttil eller på att förändra ett beteende. I förändringstrappan som jag arbetar med, finns denna gruppen på de första trappstegen och dom som gärna hänger på en motionstävling finns på översta trappstegen.

Trappan

För de ointresserade behövs ett par aktiviteter om man vill ha resultat:
1. Kunskap - om dom inte vet varför och är säkra på vad dom har att vinna kommer inget ske. En kort kurs i hälsa gör just detta!
2. Hitta en anledning som berör dom personligen till varför man skulle ändra något och hitta ett enkelt steg framåt att börja med. Precis vad som görs på ett hälsotest!

Med detta i bageget kommer nästa hälsosatsning fungera bättre och fler kommer vilja vara med. Bra, va?

Men kommer man nå alla? Tyvärr inte. Forskningen visar att hälften av dom ointresserade går att nå med kunskap och individuell coachning och att den andra hälften fortfarande kommer vara ointresserad. Fast tänk vilken skillnad det kommer bli för alla som kommer igång :-)

Heja på!
/ Markus